dimecres, 30 de setembre del 2009

El vocabulari de la informàtica

El portal edu3.cat ens ofereix aquest vídeo a la seva pàgina web:
Edu3.cat

Reportatge realitzat a l’empresa Activa 3 de la corporació de ràdio televisió de Catalunya.

El vídeo ens parla del vocabulari de la informàtica explicant-nos termes com píxel, enllaç
(ja explica’t en el primer vídeo de l’edu3.cat), xat, estalvi de pantalla i portal:

- Hi ha dos maneres de representar la informació, de forma analògica (text i imatges continues) o de forma digital. La digital es tracta de representar la informació a partir de dos nombres o dígits, el 0 i el 1, d’aquesta forma tant textos com imatges no són continus sinó que estan formats per petits punts. En aquestes imatges cada punt s’anomena píxel. Aquest nom ve de l’anglès, és un acrònim d’element de la imatge.
- El nom d’enllaç ve de la traducció del mot anglès link.
- Els xat és una paraula d’origen anglès que significa conversa o tertúlia. Per tant, implica un diàleg directe entre dos o més persones.
- L’estalvi de pantalla és un programa que es va dissenyar en un principi per què no es cremessin les pantalles, ja que les primeres els hi costava més suportar les imatges, actualment s’utilitza més per un tema de privacitat. Tot i que és comú dir "salvapantalles", la única forma correcte de referir-s’hi és estalvi de pantalla.
- Els portals. Se’ls anomena així a aquelles webs que ofereixen una sèrie de recursos i serveis (cercadors, grups de discussió, tertúlies, comerç electrònic, notícies, etc.). Així portal és una metàfora a una porta a una ciutat virtual.

Està clar que moltes d’aquestes paraules noves les utilitzem diàriament i, sobretot els que em nascut en plena era de la informació, les tenim integrades al nostre vocabulari. De la mateixa forma, en generacions anteriors aquests termes no són tant coneguts per no haver sigut algo quotidià provocant així, un problema de comunicació entre els uns i els altres, una de les causes de l’anomenada fractura digital.


2 comentaris:

  1. Aquest vídeo mostra com a evolucionat el tema de les noves tecnologies, penso que la nostra generació, dels nostres avis a nosaltres sense anar més lluny podríem observar com a canviat, els diferents canvis tecnològics i clar això ha tingut una repercussió en el dialecte, en el vocabulari dels més joves, per això han aparegut un seguit de paraules que de ben segur s'aniran ampliant i que nosaltres a mesura que passin els anys desconeixerem el nou vocabulari emprat.

    ResponElimina
  2. Merci per l'aportació. Jo no havia explica't massa la idea de fractura digital...

    ResponElimina